HTML

A szocik

2008.11.13. 21:08 hajléktalan

Mi hajléktalanok a szociális munkásokat nevezzük szociknak. Magunkat pedig csövesnek, csövinek. A szocik a mi segítőink. Találó kifejezés, meglehetősen általános, megfoghatatlan.  Néha persze úgy érezzük, ezek a segítők inkább hátráltatnak, akadályoznak, a terhünkre vannak.

Ahhoz hogy valaki szoci legyen főiskolát vagy egyetemet kell végeznie. Aztán az ott megszerzett tudás birtokában, jó esetben, képesek lesznek mások életét gyorsan, fájdalommentesen rendbe tenni.

A legtöbb szoci, vagy legalábbis azok akikkel eddig én találkoztam, kellemes, megértő, segítőkész ember. Persze itt is vannak félresiklott, idegesítő, feleslegesen fontoskodó önjelölt megmentők, akik elől többnyire futva menekül a sokat megélt hajléktalan.

A szocik többsége nőnemű és fiatal, esetleg középkorú. Férfiak jóval kisebb számban képviseltetik magukat a szakmában. Ennek oka talán a viszonylag alacsony fizetés és a stresszes munka lehet.

A szoci dolgozhat utcán, fapadon, fizetős szállón, melegedőben, vagy különböző segítő szervezetek irodáiban. Egyszóval ha hajléktalan vagy, nem menekülhetsz előlük.

A szoci egymagában nem képes senkivel sem csodát tenni. A csodához kell a csövi elhatározása, aktív közreműködése. Különben az egész munka csak egyfajta macska egér kergetőzéshez fog hasonlítani, ahol a szoci a csövi beidomításán munkálkodik, a csövi pedig a szoci állandó megvezetésével van elfoglalva. Ma már tudom, hogy ez mindenkitől rengeteg energiát vesz el feleslegesen. De hosszú út vezetett ennek a felismeréséig.

A szoci is ember, ebből következik, hogy nem minden csövit kezel egyformán. Van akit utál, van akit kedvel, és ez látszik is rajta.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hajlektalanvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr87767822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása